Share
Results 1 to 2 of 2

Thread: Help ID This Smoked Wire on a 250EX with No AC

  1. Default Help ID This Smoked Wire on a 250EX with No AC

    Hi all, I recently purchased a used 250EX (analog controls) and am scratching my head on why it'll HF start cleanly then hold what seems like a normal DC arc regardless of DC or AC mode.

    I've confirmed with tech support that I've got things plugged in correctly (torch -, clamp +), but in AC mode I get the same quiet, stable (I think, this is the only machine I've used) arc that responds as expected to pedal inputs and amperage control but doesn't seem to change at all with any combination of frequency or balance settings. Results are a brown mess with no visible cleaning on 5000 and 6000-series aluminum but seems OK on mild steel.

    The gentleman I spoke with suggested inspecting the AC side of the machine for any smoked wires or IGBTs, and indeed there is a cooked purple wire that seems to run from the negative bus bar through another board to what I think is a big soldered board attached to IGBTs?
    Click image for larger version. 

Name:	PXL_20220316_133115595.jpg 
Views:	47 
Size:	143.5 KB 
ID:	14133 Click image for larger version. 

Name:	PXL_20220316_133144588.jpg 
Views:	46 
Size:	148.8 KB 
ID:	14134 Click image for larger version. 

Name:	PXL_20220316_133157392.jpg 
Views:	44 
Size:	145.0 KB 
ID:	14135

    Photos are both from the back right side of the machine as pictured:
    Click image for larger version. 

Name:	PXL_20220316_133214669.jpg 
Views:	42 
Size:	151.2 KB 
ID:	14136

    Should also mention that I initially miswired a NEMA 14-50 plug onto the machine (yes, I know, Everlast has restored my faith in manuals) and had neutral connected to one phase. Looking at this purple wire I'm fairly certain it smoked a long time before I touched the machine, but perhaps I've got two unrelated issues here.

    Any idea what this wire is (was) doing? Would love to probe further but I'm not entirely sure what components to cast suspicion on. Thanks for any guidance!

  2. #2

    Default

    This unit appears to be 10 years old or older. You really should keep in touch with the guys at tech support to continue to get the best help. That is the AC side so they should be able to pinpoint what circuit that is. You can always send it in for repair, which I know you are hoping you don't have to do...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •